Опитай (Глава 22)

От всички хубави песнички, които съм чувал да ми пеят малките, тази е една от най-сполучливите: 

„Ако изпърво не успеете, опитайте, опитайте, опитайте отново.“ 

Препоръчвам я на порасналите хора, които са нещастни и смятат, че най-доброто нещо, което могат да направят е да се предадат. Никой не знае какво може да извърши докато не опита. „Ще се справим някак си с това,“ казал Джак на Хари докато довършвали пудинга. Всяко ново нещо е тежък труд, но малко крем „Опитай“ намазан на ръката и втрит в сърцето прави всички неща лесни. 

Не мога“ затъва в калта, ала „Опитвам“ бързо издърпва каруцата от канавката. Лисицата рекла „Опитай“ и се измъкнала от хрътките, когато почти била в челюстите им. Пчелите казали „Опитай“ и превърнали цветята в мед. Катерицата казала „Опитай“ и се качила до върха на бука. Кокичето рекло „Опитай“ и разцъфтяло посред студените зимни преспи. Слънцето казало „Опитай“ и пролетта бързо изхвърлила Джак Фрост[1] от седлото. Малката чучулига рекла „Опитай“ и открила че новите ѝ криле я понасят над ями и огради, и още по-нагоре където баща ѝ пее. Волът казал „Опитай“ и изорал цялото поле от край до край. Няма хълм тъй стръмен, че „Опитай“ да не може да го изкачи, няма почва толкова твърда, че „Опитай“ да не може да я изоре, нито поле твърде мокро, тъй че „Опитай“ да не може да го пресуши, ни яма твърде голяма, та „Опитай“ да не може да я запълни. 

„Дребни удари повалят големи дървета“. Лопата по лопата земекопачите изкопаха прореза, прокопаха голяма дупка през хълма и вдигнаха дигата. „Корав е камъкът, а капката малка, И все пак постоянство го проломва .“ 

Каквото човек е вече направил, човек може пак да направи, и каквото никога не е било все пак може да бъде. Орачи са ставали джентълмени, обущари са превръщали камъка в скута си на злато[2] и шивачи са израствали до членове на парламента. Навий ръкавите на ризата си, млади Надеждни, и се хващай за работа. Има ли воля има и начин. Слънцето свети за целия свят. Вярвай в Бога, и се придържай към тежкия труд, и виж дали планини няма да бъдат поместени. Колебливо сърце не печели красива дама. Бодро, момчета, бодро, Бог помага на онези, които си помагат сами. Оставете късмета, това е онова, което е притежавал глупака когато се самоубил преяждайки с пудинг от лой; най-хубавия късмет на света е този, който се състои от бинт и мазило за ставите. 

Не чакайте помощници. Опитайте само с онези двама, стари другари – двете ви силни ръце. Ако лисицата иска да занесе на лисичетата си пилешко ще трябва сама да домъкне пилетата до хралупата си. Никой от приятелите на заека, не може да му помогне; трябва сам да бяга, иначе хрътките ще го хванат. Трябва да подпреш със собственото си рамо колелото на каруцата и да го задържиш там, защото се намират предостатъчно неравности по пътя. Ако чакате да павират всички пътища, светлина ще рукне между ребрата ви. Ако седнете на едно място чакайки да ви вземат на гръб велики мъже ще се сраснете със земята. Собствените ви крака са по-надеждни от кокили - не се надявайте на другите, но вярвайте в Бога и дръжте барута си сух. 

Не хленчете, че не било честно положението от което сте тръгнали. Хвърлете разумен мъж през прозореца и той ще се приземи на краката си, и ще попита къде е най-прекия път до работата му. С колкото повече започвате, толкова по-малко ще притежавате щом достигнете края. Парите, които изработвате сами са много по-сладки и ярки от тези, които могат да се извадят от торбите на мъртвец. Оскъдна закуска в утринта на живота, изостря апетита за пиршество по-късно през деня. Онзи, който е опитал киселата ябълка толкова повече ще се наслади на сладката; настоящата нужда ще направи бъдещия просперитет толкова по-сладък. Осемнадесет пенса са уредили в работата не един пътуващ търговец, и той ги е въртял дотогава, докато не е станал способен да притежава собствен бизнес. Що се отнася до мястото, на което сте поставени, не търсете оправдание в това. Не е нужно да си кон само защото си роден в конюшня. Ако и бик да го метне до небесата, мъжът с качествен характер ще падне на хубаво място. Трудолюбив млад мъж, стига да има присъствие на духа, ще печели пари там където всички други само ги губят. Който може да работи и знае как да пести, където и да е ще процъфти. 

Що се отнася до проблемите - кой очаква да намери череши без костилки или рози без бодили? Който иска да печели ще трябва да се научи да търпи. Безделието лежи в леглото болно от колики, там където трудолюбието намира здраве и богатство. Кучето в колибата лае бълхите, а ловното куче дори не знае къде се намират. Мързеливостта чака реката да пресъхне и никога не отива на пазар; „Опитай“ я преплува и печели от цялата търговия. „Немога“ не може да изяде хляба и маслото, които са приготвени за него, ала „Опитай“ прави месо и от гъби. 

Всеки, който не успява, обвинява за всичко съперника си. Когато виното било откраднато обвинили за това плъховете - удобно е да ти се намира под ръка кон, който да оседлаеш. Мишката ще намери дупка, дори и стаята да е пълна с котки. Добрите работници са винаги търсени. Може да се изкара пени и от най-лошата сергия на пазара. Никой бръснар не бръсне тъй гладко, че следващия  да не открие нещо за довършване. Нищо не е твърде добро, освен онова, което го подобрява; и онзи, който продава най-добре печели в търговията. “Всички сме по приютите заради новите машини”, това все ни говорят пророците в кръчмата, но всъщност, всички тези машини за вършитба, жътва и правене на бали са спомогнали обогатяването на онези, които притежават достатъчно разум да ги ползват. Ако душата на човек не се извиси над селяндурщината може да се очаква, че ще остане беден, но ако отвори кутията на разума си, и грабне оттук и оттам, дори Недодялания Джони може да подобри състоянието си. 

„Времената са лоши,“ приказват; да и ако се размотава човек със зяпнала уста и заплеснал се нанякъде ум, времената винаги ще са лоши. Мнозина не успяват, защото не им достига смелостта да се захванат сериозно с нещо. Първия спечелен паунд е най-трудния. Първият удар е половината битката. Долу халбата, горе флагът „Опитвам“, след това напред към работата и към банката със спестяванията, и все ще стане мъж от теб. Бедните мъже винаги ще са бедни, ако мислят, че трябва да са такива. Но има път който извежда и от най-голямата беднотия, ако човек се погрижи да се отърве от нея преди да има жена и половин дузина деца: след това, вече носи твърде голяма тежест за да се състезава, и обикновено трябва да е доволен ако може да намери хляб за гладните усти и дрехи за малките гърбове. И все пак, не съм сигурен - някои кокошки ровят дори по-усърдно, защото имат дузина пиленца. За младите мъже пътя нагоре по стръмнината може и да е тежък, но поне е на разположение, и онези, които изправят решително сърце против стръмен хълм ще го изкачат. Което е било трудно да се изтърпи, ще е сладко, когато се припомня. Ако младите мъже се ограничат, работят здраво, живеят трудно и спестяват в дните на младостта си, няма да е нужно да се мъчат цял живот, както се налага на мнозина. Нека бъдат трезвеници заради икономията; водата е най-силното питие - движи мелници. Водата е питието на лъвовете и конете, а и Самсон не е пил нищо друго. Парите от бирата ще построят къща. 

Ако искате да извършите нещо добро в света, малката думичка „Опитай“ пак ще се появи. Има предостатъчно начини, по които да се служи на Бога, и някои от тях ще ви прилегнат като ключ в ключалка. Само защото не можете да проповядвате в църквата Св. Павел,  не се ограничавайте; бъдете доволни да говорите на един или двама в малка къщурка; доброкачествено жито расте на малки полета. Може да готвите както в големи така и в малки гърнета. Малките гълъби може да носят големи послания. Дори малко кученце може да лае по крадеца, и така да събуди господаря, и да спаси къщата. Искрата е огън. Едно изречение истина съдържа небесна част в себе си. Правете каквото правите истинно и докрай, молете се за него сърдечно и оставете резултата на Бога.

 Уви! Съвет се хвърля на мнозина, като добро семе на гол камък. Учете една крава седем години, но никога няма да я научите да пее. За някои изглежда е вярно, че когато са се родили, Соломон е минал покрай вратата им, но не е прекрачил прага им. Техният герб е шапката на глупеца върху главата на магаре. Спят когато е време за оран и плачат, когато дойде време за жътва. Изяждат всичкия пащърнак за вечеря, и се чудят защо няма за закуска. Работещите ни хора са срамно непестеливи и поради това в старата Англия се роят бедните. Ако каквото отиваше в казана влизаше в нощвата, семействата щяха да са по-добре нахранени и образовани. Ако това, което се пилееше се пестеше за черни дни, никога нямаше да бъдат построени приютите. 

Ако всеки мъж „Опитай” кажеше веднъж

малцина вечер биха върху слама лежели,

и още по-малко в лишение умрели;

За тиганите щеше риба да се намери,

Прасета в кочината на бедняка биха грухтели;

Нищетата щеше да изчезне и нуждата да отлети,

жените и децата нямаше в тъга да плачат,

нито бедняци по улиците да се влачат;

Нещата нямаше така да се побъркат

 – вие щяхте да бъдете щастливи,

Щастлив щях да бъда и аз.

 

Превод от английски език: Георги Порумбачанов


[1] - Джак Фрост е персонифакация на зимата, една от разновидностите на дядо Мраз

[2]- Обущарите са слагали правоъгълен камък в скукта си, връз който са поставяли обувката, на която са щели да зкрепват подметката.


Съдържание:

Към мързеливите (глава 1)
За религиозните мърморковци (глава 2)
За обликът на проповедника (глава 3)
За добродушието и строгостта (глава 4)
За търпението (глава 5)
За клюкарството (глава 6)
За улавянето на възможности (глава 7)
Дръжте си очите отворени (глава 8)
Мисли за мислите (глава 9)
За недостатъците (глава 10)
За нещата които не си струват усилията (глава 11)
За дългът (глава 12)
Домът (глава 13)
За мъжете, които са паднали (глава 14)
За надеждата (глава 15)
За разходите (глава 16)
Една добра дума за съпругите (Глава 17)
Двуликите мъже (Глава 18)
Малко насоки за преуспяване (Глава 19)
Небивалиците на самохвалците (Глава 20)
Неща, които не бих избрал (Глава 21)
Опитай (Глава 22)
Паметници (Глава 23)
За много невежите хора (Глава 24)

Категории: Апологетика, Етика, Икономика, Образование, Общество, Семейство