Малко насоки за преуспяване (Глава 19)

Съветите на Джон Плауман или прости съвети за обикновени хора

 

Грандиозната тайна на успеха е тежкият труд. От безделието не произлиза нищо, освен парцали и беднотия. Единственият начин да се натрупа богатство е като човек си плюе на ръцете. Без пот няма награда. Онзи, който желае яйцата на враната, първо трябва да се качи на дървото. В наши дни, всеки мъж трябва сам да си гради сполуката. Навитите ръкави донасят най-хубавото сукно; и онзи, който не го е срам от престилката скоро ще може да мине без нея. „Усърдието е майката на добрия късмет“, както бедния Ричард [1]  казва; и „Безделието е на дявола подпора“, както казва Джон Орачът. Вървете по пътеката стъпка по стъпка; не очаквайте с един голям скок изведнъж да забогатеете. Голяма алчност за жътва, парици не трупа. Бавно, но сигурно е по-добре от бързо, но хлабаво. Постоянството, с всекидневните си ползи, обогатява човека далеч повече от капризните случаи на успешна спекулация. Малките рибки са сладки. Всяка малка хапка помага, както казала свинята, когато лапнала комара. Всеки ден по конец, след година прави чиле [2] . Къщите се строят тухла по тухла. Трябва да пълзим преди да ходим, да ходим преди да тичаме и да тичаме преди да яздим. При забогатяването колкото повече бързате, толкова по-бавно богатеете. Бързането се препъва в собствените си пети. Разбързалите се катерачи внезапно падат.

Лошо е да се започва бизнес без капитал. С празен джоб трудно се прави реклама. За нас е важно яйцето да е от гнездо, защото кокошките снасят там, където вече има яйца. Вярно е, че човек трябва да меси с каквото брашно му е под ръка, но ако чувалът е празен, може би е по-добре да не се цани за хлебар. Да се правят тухли без слама е доста лесно сравнено с това, да правите пари при положение, че изначало не разполагате с такива. Вие, млади господа, останете калфи малко по-дълго, докато спестите някой и друг паунд; излезте сами на пазара, когато на крилата ви пораснат пера, но ако опитате твърде рано ще сте подобно на младия гарван, който си счупил врата, опитвайки се да лети преди да се опери. Всяка цаца иска да е кит, но е разумно да сте малка рибка, докато все още разполагате с малко вода; когато езерцето ви стане море, тогава се разраствайте колкото искате.

Търгуването без капитал е като строенето на къща без тухли, стъкването на огън без съчки, паленето на свещи без фитили - кара мъжът да мами и го вкарва в беди. Не се отказвайте от скромното начинание докато не се уверите, че по-голямото ще плаща по-добре. Дори трохите са хляб. По-добре лош кон, отколкото празен обор. По-добре половин хляб вместо никакъв. По-добре малко мебели, отколкото празна къща. В тези трудни времена онзи, който може да стъпи на камък [3]  и да се изхранва, е по-добре да не се мести. От зле на по-зле е лошо подобрение. Суха коричка трудно се дъвче, но да се дъвче нищо е по-трудно. Не скачайте от трън та на глог. Не забравяйте, че много хора са се справили добре с малки магазини. Малка търговия на печалба е по-добре от голяма тревога на загуба; по-добре малък огън, който да ви топли, вместо голям огън, който да ви изгори. Много голямо количество вода може да се източи от малка тръба, ако кофата винаги стои отдолу и хваща всяка капка. Големи зайци се улавят и в малки гори. Агнето може да се угои на малка ливада, но да се умори от глад в голяма пустиня. Онзи, който се захваща с твърде много, успява в съвсем малко. Два магазина са като два стола, човекът пада на земята помежду им. Торбата се пръска, когато се опитате да я препълните, и така може да се опропастите, като се хвърляте на твърде много. В голямата река се намират големи риби, но внимавайте добре да не би да се удавите.

Правете колкото се може по-малко промени; присадените дървета често дават малко плод. Ако изпитвате трудности на едно място, ще ги намирате и на друго, макар че сте  се преместили, защото ще е влажно в долината, или е възможно да откриете, че хълмът е студен. Къде може да отиде магарето и да не трябва да работи? Къде може да живее кравата и да не бъде доена? Къде ще намерите земя без камъни или месо без кости? Навсякъде по земята с пот на челото човек изкарва хляба си. За да избягат от мъчнотиите, мъжете трябва да се сдобият с орлови криле. Промяната не винаги е подобрение, както казал гълъбът след като го изкарали от мрежата и го вкарали в тавата. Има подходящо време за промяна, и тогава гледайте да се размърдате, защото седналата кокошка зърно не кълве, но и недейте винаги да сте в движение, понеже търкалящият се камък с мъх се не покрива [4] . „Постоянство“ е другото име на завоевателя. Онзи, който е способен да чака, колкото е нужно, ще победи. Това, онова, и другото, нещо и всичко, заедно събрани, в крайна сметка нищо не правят; ала с верен кон човек се прибира навреме. На едно място семето покълва, в едно гнездо птицата люпи яйцата си, в една фурна се пече хлябът, в една река живее рибата.

Не се възнасяйте над способностите си. Онзи, който вири нос над работата си се кара с хляба и маслото. Лош е ковачът, който се страхува от искрите, що сам хвърля; съществува неудобство при всяка работа, като изключим коминочистачите [5] . Ако моряците се откажеха от морето заради туй, че то е мокро, ако хлебарите изоставеха пекарството заради горещината на пещта, ако орачите не желаеха да орат, поради студа и ако шивачите спряха да шият дрехите ни от страх да не би да си убодат пръстите, в какво затруднение бихме се намерили! Драги ми приятелю, няма нищо срамно в кой да е честен занаят; не се притеснявайте да си оцапате ръцете, ще се намери достатъчно сапун. Всяка търговия е добра за добрия търговец. Хитър човек може да направи пари и от смет.  Печели се добре и от кибритените клечки „Луцифер“, ако успеете да продадете достатъчно. Нищо че смърди, сладък лъх е щом звънти.

Не можете да извлечете мед, ако ви е страх от пчелите, нито можете да посадите царевица, ако се страхувате да си окаляте ботушите. Превзетите господа по-добре да емигрират в Земята на глупците, където мъжете преживяват като носят лъщящи обуща и бледолилави ръкавици. Когато метални пръти започнат да се топят заради Южният вятър, когато успеете да прекопаете нивата с клечки за зъби, да придвижите корабите с ветрило, да наторите посевите с лавандулова вода и да отглеждате сливов сладкиш в саксия, тогава времето би било добро за контетата; но докато не дойде по-добро време, всички имаме работа за вършене. По-добре да понесем настоящите си товари, отколкото да бягаме от работата и така положението да се влоши още повече. В упоритата работа е истината. Всеки от нас трябва да гребе с каквито гребла са му под ръка, и тъй като не може да избира вятъра, трябва да плава с такъв, какъвто Бог му изпрати. Търпението и вниманието ще донесат награда.  Ако котката чака достатъчно дълго пред дупката, в края на краищата ще хване мишката. Трудът отглежда хубави зелки и марули, докато мързела развъжда тръни. Като орач знам, че работата е да се върви нагоре-надолу, нагоре-надолу по нивата и така се обръщат декарите; няма как да се мине земята по миля наведнъж. Онзи, що упорито върви подир ралото, метър по метър чимове ще обръща докато мързела спи. Дръжте времето под око. Спящите пилци лисицата ги отнася. Който не гледа – не хваща. Глупците все питат колко е часа, а мъдрите мъже си знаят времето. Смелете житото докато вятъра духа, ала ако не го направите недейте обвинява Провидението. Бог дава храна на всяка птичка, но не я хвърля право в гнездото: дава ни всекидневния хляб, но чрез собствения ни труд. Хванете времето за яката. Бъдете ранното пиле и не изпускайте червея. Часът, в който се съмва носи злато в устата си. В очите на онзи, който върви последен е прахът от цялата редица; станете рано и ще имате бодро начало на деня.

Никога не опитвайте да правите пари с мръсни мурафети. Никога няма да ви излезе сметката, ако се опитвате да ближете мед от тръни. Честен мъж не прави от себе си куче, само и само да докопа кокала. Трудно се върви по леда на дявола - пързалянето  е забавно, но свърша с тежко падане, че и по-зле. Дълга лъжица му трябва на онзи, който иска да яде от една паница със Сатаната. Не си съсипвайте душата заради парата: това е като да се удавите нарочно в кладенеца, защото сте искали глътка вода. Не вземайте в ръка нищо, което ще ви вкара в грях. По-добре вървете боси, вместо да се возите в каляска, отправила се към пъкъла; по-добре за птицата  е да умре от глад, отколкото да бъде угоявана за шиша. Мишката не печели много от това че гризе сиренето, ако се улови така в капана. Или с чисти пари или без пари, запомнете това; защото лошо придобитата печалба ще се превърне във вечна загуба.

Добра стока, равна везна и честна цена докарва клиенти в магазина, ала хората не препоръчват магазин, в който са били измамени. Измамниците никога не преуспяват; или ако го правят то ще да е в Лондон, където хващат случайни клиенти достатъчно, че да преживяват. Стрелецът с дълъг лък може и да уцели понякога на сляпо целта, но правия изстрел е най-добър. Кесията на разбойника е покрита с дупки. Който носи откраднати обувки, ще има пришки на краката. Онзи, чийто пръсти са лепкави като липови вейки ще открие, че и други неща полепват по тях, не само среброто. Открадни змиорки и те ще се превърнат в змии. Колкото повече лисицата краде, толкова по-яростно ще бъде преследвана. Ако мошеникът иска да направи изгодна сделка, най-добре е да стане честен. Ако се целите към богатството, търгувайте честно, защото това е най-доходоносният план.

Следете най-вече разходите си. Без значение колко пари влизат в кесията ви, ако тези дето излизат са повече винаги ще останете бедни. Не е изкуство да спечелиш пари, а да ги задържиш; малките разходи, като мишки в плевник, когато са много, правят голямо опустошение. Косъм по косъм главите оплешивяват. Сламка по сламка сламения покрив изтънява и капка по капка дъждът нахлува в стаята. Скоро се изпразва бъчвата, ако канелката изпуска, макар и по капка в минута. Пилетата ще бъдат оскубани перце по перце, ако прислужницата не спира да работи; малките червеи изяждат сиренето; малките птички унищожават голямо количество жито.

Когато искате да спестявате, започнете от устата си; много крадци се намират надолу по червения път [6]*. Бирената бъчва е голям прахосник. Във всички други неща придържайте се към компаса. При дрехите избирайте подходящи и издръжливи неща, а не крещящи труфила. Важното е да ви е топло, не е важно и как изглежда. Никога не изпъвайте краката си повече отколкото покрива одеялото, иначе бързо ще ви стане студено. И глупакът е способен да печели пари, но мъдрец е нужен, за да се изхарчат добре. Помнете, по-лесно е да се построят два комина, отколкото да се поддържа огънят дори в един. Ако всичко отива да покрие гърба и масата, нищо не остава за спестявания. Хранете се малко и работете много докато сте млади, за да имате шанса да си починете, когато остареете.

Никога не се отдавайте на екстравагантност, освен ако не търсите пряк път към бедняшкия приют [7] . Парите си имат собствени крила, а ако им намерите още един чифт, не се чудете, че бързо отлитат. Тоз, който има, но не пази; тоз, който иска, но не търси; тоз, който пие, но не е трезвен, все за пари ще е жаден. Ако бедните ни хора бяха способни да видят количеството пари, което разтварят в пиво, косата им би настръхнала от уплаха. Ами че те поглъщат реки бира, и морета от портър, и много големи езера от спирт и огнени води. Всички бихме били облечени като джентълмени и живели като угоени петли, ако това, което се похабява за пиянство се използва разумно. Ще ни е нужно да ставаме по-рано сутрин, за да сме способни да изхарчим всичките си пари, защото бихме се намерили изведнъж доста богати, при това само като спрем теча от канелката. Както и да е, вие младите хора, които искате да успеете в живота, трябва преднамерено да оставите половин пинтите си, и да решите в духа си, че никакъв спирт няма да решава вместо вас. Трупайте удобства, ако ви трябват, след като направите богатството си, но засега грижете се за хляба и сиренето.

Моля извинете ме затова, че разтакавах тъй голямо сукно, но като започнах да дърпам, то започна да се развива само. Приказката ми е като въжето на ирландеца, който не успял да го прибере цялото на кораба, защото някой му бил отрязал края. Искам само да добавя, не бъдете лакоми, защото алчността е винаги бедна: Все пак старайте се да успявате, защото нищетата не е добродетел, а да се издигне човек в света, колкото за негова чест, толкова и за негово удобство, не е лоша цел. Печелете, колкото можете, спестявайте, колкото можете и давайте, колкото можете. Никога не опитвайте да си спестите от Божието дело; такива пари ще разядат останалото. Да се принася на Бог не е загуба; то е да се влага богатство в най-добрата банка. Подареното е най-доброто притежание, както старият надгробен камък казал за мъртвеца, „Каквото изхарчих - притежавах, каквото запазих - изгубих, каквото раздадох - имам“. Джобовете на бедните са сигурни каси, а винаги е добра инвестиция да се даде назаем на Господа. Джон Орачът пожелава на всички млади начинатели дълъг живот и просперитет.

Богатство достатъчно,

И здраве преизобилно,

Задоволени дълги години,

И кога животът е изживян –

Божият палат в слава.

 

Превод от английски език: Георги Порумбачанов


 [1] Псевдонима под който Бенджамин Франклин издава своя годишен алманах.

 [2] Намотани на снопче конци за бродерия; гранка.

 [3] Да спи в събота.

 [4] Английска поговорка, означаваща, че човек в постоянно движение, може и да е безгрижен, но е и без дом.

 [5] Да стиснеш ръката на коминочистач, се е смятало , че носи късмет, защото така няма да те завари тяхната съдба.

 [6] Червеният път – Гърлото*

Категории: Апологетика, Етика, Икономика, Образование, Общество