Дръжте си очите отворени (глава 8)

Съветите на Джон Плауман или прости съвети за обикновени хора

от Чарлз Х. Спърджън

 

Глава 8

Дръжте си очите отворени

 

 

За да оцелее в този свят, човек трябва добре да се оглежда и дори когато спи, да държи едното си око отворено, понеже има много стръв за рибите, много мрежи за птиците и много капани за човека. Докато лисиците са все още често срещани, би било глупаво, да се държим като гъски.

Има голямо разногласие между моите познати по някои въпроси. Работата е там, че мнозина виждат повече с едно око, отколкото други с две, а много имат здрави очи, но не различават и една буква. Не всички глави са ковчежета, пълни с разум. Някои са дотолкова лукави, че поставят всички под подозрение в конспирация и поради това прекарват целия си живот в жалък страх от съседите си. Други пък са толкова глуповати, че всеки негодник ги прекарва и си вади по някоя пара на техен гръб.

Едни се взират в тухлена стена, в опит да видят какво има отвъд нея, но от това си докарват само болки в очите, докато други намират дупка в стената и спокойно разглеждат всичко. Някои работят пред пастта на пещта и никога не биват обгорени, а други си изгарят ръцете, додето се опитват да ги стоплят на огъня.

Вижте, вярно е, че никой не може да предаде опита си на друг, и че всички трябва да изграждаме благоразумието си сами, въпреки това ще се помъча да предам някои по домашному прости предупреждения, които са ми послужили и може би ще бъдат полезни и за вас.

Никой не прилича повече на честен човек от изпечения мошеник. Когато видите човек, който е изложил голямо количество религия на витрината на магазина си, може да сте сигурни, че притежава много малко вътре. Не избирайте приятеля си според вида му: Красивите обувки, често стягат на краката.  Не се ласкайте, когато ви хвалят: помнете, че „Човек, който ласкае ближния си, Простира мрежа пред стъпките му.“ (Пр.29:5).

Не вярвайте на човекът, който говори най-много, понеже мяучещите котки, рядко са добри мишеловци. Не се поставяйте под властта на друг човек: Ако поставите палеца си между зъбците на мелницата е много вероятно да ви го отхапе.  Не пийте нищо преди да го видите, не подписвайте нищо без да го прочетете и се уверете, че онова що трябва да подпишете, няма предвид нещо повече, отколкото пише.

Не се противете на закона, освен ако няма какво да губите: Къщата на адвоката се строи върху главата на глупака. Каквато и да е работата ви, не нагазвайте в река, чието дъно се не вижда. Не разчитайте на надписа върху кесията, а пребройте внимателно парите в нея. И нека отворят торбата със стоката пред вас, преди да купите това, що се намира вътре, защото онзи, който търгува на тъмно, моли да бъде измамен.

Пазете се от човек, който не цени името си. Пазете се и от всички, които се кълнат: Онзи, който хули Създателя си, няма скрупули задето лъже и краде. От всички, от които се пазите, най-много се пазете от себе си! Ние носим най-страшните си врагове вътре в нас. Когато чуете ново учение, не го захапвайте преди да разберете дали е хляб или камък и не бъдете сигурни, че меденката е хубава, само защото е намазана с шоколад.

Никога не викайте „Ура!“, преди да сте напълно излезли от гората, и никога не казвайте, че рибата е изпържена, преди още да се е хванала в мрежата. Винаги се намира време за хвалба – тъй че е по-добре да изчакате още малко. Не изхвърляйте мръсната вода, преди да сте донесли чиста. Продължавайте да метете улиците, дорде си търсите по-хубава работа, защото и най-скромната заплата е по-добра от липсата на заплащане, а най-бедната работа е по-добра от безработицата. 

Винаги отстъпвайте от пътя, кога насреща ви иде бик или луд човек. Никога не се бийте с въглищар, нито се препирайте с лукав човек, защото е сигурно, че и двамата ще ви очернят.

„Не се доверявай и не се препирай, не залагай и не заемай – тъй ще си сигурен, че в мир ще изживееш дните си“. Не съм съвсем съгласен с тази стара поговорка, защото е нужно повече от това, за да се намери мир, но и това донякъде помага.

Никога не яхвайте кон с наранени глезени: Не вярвайте на търговец, който чрез лъжи и измами е успял да доведе до банкрут мнозина наивници. Разхлопан стол е опасно място за сядане. Бойте се от хора, които са твърде учтиви, но и не бързайте да харесате онези, които са прями и груби.

Ако заподозрете коварен заговор срещу ви, вземете мерки. Добре е да заложите капан, още щом надушите плъх, но не самите вие да действате коварно – инак с вашия капан, ще хванете сами себе си. Освен туй е най-добре да си нямате работа със самохвалци, защото тяхната бира е само пяна и макар да се хвалят, че цялата им стока е първо качество, а медните им чайници са от сребро и злато, скоро ще ви стане ясно, че самохвалците са първи братовчеди на лъжците.

Не поверявайте всичките си тайни на хората. Вярвайте в Бога с цялото си сърце, но нека доверието ви към приятелите да бъде претегляно с теглилката на благоразумието, тъй като човекът е все пак човек, а всички човеци сме немощни и слаби. Не е добре да се закачи голяма тежест на тънък конец, но и не е добре да живеем вечно в съмнения, защото в най-добрия случай, съмнението е страхливо качество.

Хората не са ангели, но не са и дяволи и е твърде лошо да ги смятаме за такива. В едно нещо обаче е добре да сте сигурни: Никога не трябва вярата ви да зависи от свещеника – не той е основата ѝ. Преди човек да стане достатъчно лош, за да се прави на свещеник, първо трябва да е закоравил сърцето си и да е заслепил съвестта си до най-ужасна степен.

Нашите управници вкарват в затвора цигани, затова че гадаят късмета на хората, а в същото време подсигуряват угоен живот за онези безделници, които мамят хората по много по-важни въпроси. „Каква лоша компания“ - казал крадецът, докато вървял между палача и свещеника към бесилото – има истина в тези думи, макар и казани на шега. Невежеството на глупците в църквите е свидетелство за това, че се поддържа врящ казан за свещениците. Дано Бог изчисти тази земя от чумата на тяхното присъствие и да направи хората достатъчно мъдри, за да виждат през техните лукави заблуди.

Най-подир, съвета ми към всички е следния: Помнете, че истинска мъдрост е онази, що се показва мъдра накрая. Тази мъдрост търсете, приятели! Ще я намерите в ръцете на най-мъдрият от всички учители, Господ Исус Христос. Доверете Му се и Той никога няма да ви провали. Водете се от думите Му и Той никога не ще ви подведе. Молете се в Неговото име и на вашите молби ще бъде отговорено.  Помнете, че онзи, който се обляга на човек, ще намери, че той е пречупена тръстика, а онзи, който строи върху Христос, строи на канара. Може да следвате Исус със затворени очи, ако желаете, но когато други се опитват да ви водят, дръжте очите си широко отворени!

 

Превод от английски език: Георги Порумбачанов


Съдържание:

Към мързеливите (глава 1)
За религиозните мърморковци (глава 2)
За обликът на проповедника (глава 3)
За добродушието и строгостта (глава 4)
За търпението (глава 5)
За клюкарството (глава 6)
За улавянето на възможности (глава 7)
Дръжте си очите отворени (глава 8)
Мисли за мислите (глава 9)
За недостатъците (глава 10)
За нещата които не си струват усилията (глава 11)
За дългът (глава 12)
Домът (глава 13)
За мъжете, които са паднали (глава 14)
За надеждата (глава 15)
За разходите (глава 16)
Една добра дума за съпругите (Глава 17)
Двуликите мъже (Глава 18)
Малко насоки за преуспяване (Глава 19)
Небивалиците на самохвалците (Глава 20)
Неща, които не бих избрал (Глава 21)
Опитай (Глава 22)
Паметници (Глава 23)
За много невежите хора (Глава 24)

Категории: Апологетика, Образование