Десетте правила на религиозния маркетинг

Какво вълнува, захранва и движи днешната, модерна църква в България, без значение от съответната конфесия, е въпрос, който упорито гризе парчета от ценното ми време и досадно боде дневните ми мисли. Хвърляйки бегъл поглед в социалното, виртуално пространство, изчитайки и изслушвайки редица плиткоумни послания с претенции за боговдъхновеност, лесно синтезирах правилата на съвременният религиозен маркетинг. Сега с удоволствие, така, по братски, ще ви нахвърлям няколко съвета, ако искате да започнете доходоносен, религиозен бизнес:

Правилата: 

Общо взето проповедници, пастири, апостоли, обирджии и прочее панаирджии са сътворили чудесна маркетингова машина за материално ограбване, срещу емоционално възбуждане, дори ако църквата им се казва „Пробуждане“. 

Правило 1. Благовестието е финансов продукт (простете за извратеното определение, но е факт), който е насочен към много специфична потребителска група – „таргет група“ – какъвто е маркетинговият термин. Тук вече не иде реч за „. . . идете по целия свят и проповядвайте благовестието на всяка твар. Става въпрос за друго – Ценен е онзи, който си плаща и не задава неудобни въпроси, нужно е парички да носи. 

Правило 2. Създайте си глашатаи. Когато сте спечелили доходоносни клиенти е най-важно да ги превърнете в свои глашатаи. Психологическата зависимост е лесно постижима за умели манипулатори, които успяват да задържат в детинска незрялост адептите си – ключова дума тук е незрялост. Най-добре е някой да плаща, затова глупостите, които бълвате да се препубликуват от голям брой потребители в социалните медии. Умението да се създават глашатаи е основна цел на днешните проповедници. Това е основен маркетингов трик, за привличане на клиентела.   

Правило 3. Важно е да има вдъхновение, а не прозрение. Религиозният маркетинг изисква опознаване на потребителя при усърдно, детайлно изследване на това кои са потенциалните купувачи на емоционалния, религиозен талаш и къде могат да бъдат открити? Когато тези въпроси се изяснят, вдъхновението на религиозните търговци достига своя пик. След това, вдъхновението се материализира в реклама, която се разпространява по необходимите платформи и канали, от вербуваните глашатаи. Не се съобразявайте с Прозрението, то не носи вдъхновение, а призив за реален труд, който не кореспондира с амплоато на религиозния дерибей. 

Правило 4. Няма бизнес като шоубизнеса. Тайните на Холивуд стоят в основата на религиозните далавери, макар самите търгаши (проповедници) често да проповядват срещу продуктите на Холивуд. Основна цел при това правило е да се проследи мнението на клиентите (миряните), затова какво е най-важно за тях и след това да им се поднесе достатъчно захаросано. Тук истината на Божието Слово не е за предпочитане – тя е доста болезнена и дискомфортна, освен това изисква реална активност срещу езичеството, а това е тема табу за религиозните клубове (често наричани погрешно църкви). Два часа емоция в неделната утрин, е като хубав филм с пуканки – пастирът е шоумен: накарайте хората да се смеят и те ще купят кирливия религиозен продукт, който им предлагате. 

Правило 5. Никога не предлагайте качество! По правилата на истинския бизнес - качеството определя количеството успешен резултат. Само че религиозният бизнес не е като истинския бизнес. Затова не може да си позволите качество, защото то произвежда след себе си самостоятелно мислещи индивидуалности. Всеки уважаващ себе си религиозен търгаш, няма нужда от личности, още по-малко от мислещи личности. Еманципацията е враг на религиозния бизнес. Не се поддавайте на провокациите на гузната си съвест! Ако го направите и започнете да проповядвате истините на Библията, ще изхвърчите от хайлайфа на религиозните бизнесмени. Не забравяйте: Ако започнете да говорите по сериозни теми, неизбежно ще опразните църковните си зали.   

Правило 6. Влияние: Ако сте сериозни и последователни религиозни предприемачи, се дистанцирайте от качеството и предлагайте интересно съдържание с елементи на сценично циркаджийство. Препоръчителни са крясъци, писъци, тропкане, лопкане, мръщене, кискане и пр. Ако владеете акробатничи номера е предимство. Ако сте добра маймуна ще изградите лоялна комуна. Все пак, след седмица трябва да върнете хората в залата, за следващото представление. Така се упражнява истинско влияние върху потребителите (миряните), които ще жадуват за вашите продукти и услуги. Вашите лишени от смисъл, но пълни с емоция проповеди, са вашият бранд. Подобни продукти се търсят усилено в днешно време, поради заобикалящата ни инфантилна среда. Целта ви е не да променяте средата, а да печелите от нея. 

Правило 7. Стойност. „За Партията вярност – за народа чиста вода“. Този стар, комунистически лозунг, описва детайлно, точно и ясно, идеята за придаване на стойност в религиозния бизнес. С други думи, стойността трябва да се усеща в парично изражение, само в джобовете на онбашията – миряните са дойни крави. На миряните не се придава стойност, те са лесно заменими. Балъци в нашата държава бол – държавното образование ги произвежда с хиляди всяка година. Впрочем, държавното образование е пръв помощник на религиозния тарикат. Ако искате наследственост и постоянство на стойността, която балъците в църквите ви придават, насърчавайте ги задължително да си пращат децата в държавните училища. Ако някой не си дава децата за обучение в храмовете на Ваал – да се отлъчи! 

Правило 8. Страх. Големият майсторлък тук е да накарате балъците да се страхуват, докато им обяснявате, че няма нищо страшно. Всякакви ереси тук вършат чудесна работа. От идещия антихрист, до чипирането на главите и ръцете, през свободата на волята, та чак до поклонение пред държавната религия . . . Но всичко трябва да се представя добре оформено от отдел „хумор и забава“. Нека идиотите да се страхуват - ама като си идат вкъщи, в залата трябва да викат само Алилуя и Амин. Допустимо е да говорете за победа в Христос, но само в духовен аспект. Малоумните ви последователи трябва да се чувстват несигурни в реалния свят, за да се върнат при вас, в „облаците“ и следващата неделя, за поредната порция „захарен памук“. 

Правило 9. Отървете се от конкуренцията. Разбира се, съвсем логично е в сбирщината, която манипулирате, да се появят и други тарикати. Стремежът за подражание, е едно от най-силните когнитивни предубеждения у човека. В този случай започва да действа мощен психологически механизъм, който е свързан с „библейското“ правило -  пожелавай нещата на ближния си. Ще се навъдят сополанковци, които ще са привлечени от незаконният ви лайфстайл. Тук дилемата не е сложна: Ако не можете да ги купите, отстранете ги. Е, не във физическият смисъл, опасно е. Обвинете ги в бунт срещу себе си – единствената канара на църквата, единственият непогрешим лидер. В такава кризисна ситуация ще си проличи добре свършената до момента работа. Тези, които останат с вас, са добре обработени и трайно зомбирани.

Правило 10. Плащане на сметката. Последната точка е най-важна и ако сте стигнали до нея, ви поздравявам: Вие се сдобихте с безценни съвети за успех и просперитет в живота. Време е да си платите сметката: Бизнес курсът дотук ви струва само $999,99. Може да ги пратите по сметката ми, чрез банков превод или пощенски гълъб. Само не забравяйте, че има и друга цена, малко ми е неудобно да ви я кажа, но е свързана с вечността . . . ама кой ли се интересува от подробностите с малки букви, когато подписва договор с дявола.

Категории: Образование