Различен поглед към тийнейджърите и техните срещи

Статия за това как младежите могат да се държат по един различен начин, понеже младежките години са време за подготовка за брака, а не практикуване на брака.

Мисля, че начинът, по който се отнасяш към живота, секса и брака като тийнейджър, ще ти помогне или да разцъфнеш като млад човек, или да те разруши. Преди грехопадението, не е било нужно да има разговори от сорта „как младежите да живеят за Божия слава“.  Понеже живеем в света, който ни остана след Битие 3-та глава и след индустриалната революция (която стана кота нула за един нов феномен, познат като „младежка култура“), подобни разговори са от важно значение. Ето какво искам да смъкна от плещите си от самото начало: начинът, по който младежите възприемат живота си, секса и брака днес е равностоен на КАТАСТРОФА! Работя с тийнейджъри и техните семейства през последните 10 години и няма друга тема, която да води толкова много проблемни тийнейджъри и техните родители, изпълнени с вина и срам при мен в офиса, както тази. Когато и да се случват тези разговори, консултантски сесии, поучения и проповеди, аз винаги се позовавам на пет думи, за да водя разговора:

БОГ, НА МЕН, НА ТЯХ, НА НАС, НИЕ.

Ето какво имам предвид: Да започнем разговора с Бог.

БОГ: Спомнете си, че Бог създаде секса, срещите и брака и видя, че беше добро....в правилния контекст (Битие 2:23-25). Не можем да кажем, че едно нещо няма стойност, само защото злоупотребяваме с него. Аз не мисля, че трябва задължително да приемаме или да отхвърляме съвременния подход за запознанства и срещи на тийнейджърите. Мисля обаче, че трябва да го поправим.

Всичко започна от Бога. Той създаде всичко – вселената, земята, животните и човека. Адам се събуди един ден, понеже Бог гребна кал и го направи, и видя невероятния свят, който стоеше пред него.  Малко след това, Бог създаде Ева, за да бъде помощник на Адам. И беше добро. Беше невероятно. Бяха голи и не се срамуваха. Именно в този контекст (преди да влезе греха в света) те живееха и творяха. Секс и брак са добри неща, но трябва да учим младежите да търсят и правят тези неща като дар от Бога, който трябва да се използва в правилния контекст. Ще се върна на това отново, но тук искам да наблегна на факта, че целта на срещите между младежите не трябва да е забавление, а брак.

ЗА МЕН: Подготвяй се ТОЧНО СЕГА, за да встъпиш в брак един ден.

След дискусията ни върху дадената от Бога цел за срещите, секса и брака, ще преместим фокуса върху МЕН. Противно на популярните предразсъдъци за срещите, те са времето, в което тийнейджърите да се подготвят за брак, а не да практикуват гаджелък. Ето какво аз бих предложил като пътеводител за тази подготовка:

ЗА МОМЧЕТО:

Не преследвай момичета; преследвай Христос, след това се насочи към една жена.

Подготви се за брак като се стремиш към придобиване белезите на мъжеството:

1. ПОЗНАВАНЕ на Евангелието

2. ЖЕРТВОГОТОВНО лидерство

3. УСЪРДНА работа

4. Защита на жените НА ВСЯКА ЦЕНА

5. Вземане на ДОБРИ решения за благото на ДРУГИТЕ

6. Покани други момчета в живота си, от които да черпиш МЪДРОСТ и на които да СИ ПОДОТЧЕТЕН.

7. Запознай се и се насочи  към някоя млада жена, след одобрението на баща ѝ и неговото водителство (или водителството на християнско общeство, ако родителите тук не участват), но не започвай да излизаш с нея преди да си ГОТОВ за брак.

ЗА МОМИЧЕТО:

1.Не преследвай момчета, насочи се към Христос, а сам мъжът ще те намери някой ден. Подготвяй се за брака като следваш отличителните белези на зрялата жена.

2. ПОЗНАВАНЕ  на Евангелието

3. САМОЖЕРТВЕН помощник

4. СМЕЛ възпитател

5. Съхранител на ИСТИНСКАТА красота

6. Пазител на ЕДИНСТВОТО в собствения дом

7. Покани други жени в живота си, от които да черпиш МЪДРОСТ и на които да си ПОДОТЧЕТНА (и по-възрaстни жени и връстници).

8. Споделяй вярата си в Христос, когато някой мъж те ухажва.

9. Позволи на баща си (или християнско общество, ако родителите не участват) да ти бъде водач, защитник и да те пази, докато се омъжиш.

ЗА ТЯХ: Изпитай ХАРАКТЕРА на човека, с който желаеш да излизаш.

Отново, ако разглежтаме това време като момент на подготовка – показвайки белезите на зрелия мъж и жена сега – то естествено ще се придвижим към тази дискусия, когато някой започне да мисли за годините на запознанството или ухажването. Често обаче, когато намерим човека, от който се интересуваме, основната ни мотивация за ухажване е физическото привличане. Макар че е важно, то не е най-важно. Характерът на човека, с който желаете да излизате, трябва да бъде основен. Кога за последно погледнахте хората в стаята и забелязахте нечий характер? Точно! Отнема време, за да опознаеш нечий характер. Ще повторя отново – това е период на подготовка, а не на практикуване.

ЗА НАС: Задай си няколко въпроса, ако в момента имаш връзка като тийнейджър. Ако не можеш да отговориш положително, то вземи си почивка за известно време:

Задай си следните трудни въпроси:

1. Участват ли ДВАМАТА ни родители?

2. И ДВАМАТА ли сме готови за брак?

3. Пазим ли чисти взаимоотношения?

4. Участват ли други хора в нашите взаимоотношения, от които да черпим МЪДРОСТ и пред които да сме ПОДОТЧЕТНИ?

5. Ясни ли са намеренията ни един за друг, за родителите ни и за останалите вярващи?

6. Кога ще се женим и какъв план имаме за брака си?

7. Кой ни държи отговорни и ни задава трудни въпроси?

НИЕ: Имаме ли одобрението от богобоязлив и по-старши съвет, и по-важното, имаме ли одобрението на нашите родители, за да се придвижим към брак?

Мъже, когато сте готови да ухажвате една жена, с цел брак, трябва да съберете и двете семейства на разговор. Даже бих препоръчал семействата да разговарят преди да започне връзката между двамата. Нещо повече, докато бащата предаде дъщеря си в деня на сватбата, той е водач, снабдител и защитник на малкото си момиче – а не заинтересованият, потенциален жених.

Родители, поставете правила във вашия дом, от където вашите деца ще научат и разберат стандарта как да се случва „ходенето“ с момиче или момче. Често говоря с родители, които реагират по много консервативен начин по отношение на секса и ухажването. Те не разговарят за това докато детето им не доведе вкъщи приятел или приятелка и тогава те се появяват в моя офис, очаквайки аз да разговарям с тях. Дойде ли това време е вече късно. Една от целите на родителството е да подготвим децата си да бъдат успешни възрастни – да им позволите да излизат с който си пожелаят, когато си пожелаят, без стандарт и осъзнати правила от дома ви, е точно обратното на това да ги подготвите за успешни младежки години.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ МИСЛИ:

Говорил съм с много родители през годините, и те са наричали този подход към „ходенето“легалистичен. Основната точка е в това, че младежите не трябва да „ходят“ докато не са готови за брак. Спомнете си, че целта на ухажването и „ходенето“ не е развлечение, а брак. Осъзнавам, че може да изглежда легалистично на пръв поглед. Обаче, да си родител и да ръководиш децата си в целеустременост към Христос, чистота, зряло мъжество и женственост и да се приготвят за брак сега, вместо да го практикуват, е нищо друго, освен опит да бъдеш най-добрия родител в света, във времето след Битие 3-та глава. А това, приятелю, е всичко друго, освен легалистично. Всъщност, бих казал, че това е Богопочитащо!

Да живееш в света след Битие 3-та глава изисква много труд. Не се случва естествено. Ако ние просто следваме светския начин на правене на нещата във всяка една област (вкл. ходенето с момче/момиче), ние постепенно ще започнем да приличаме на света и на неосвободени вярващи. Подгответе се сега. Замислете се. Помолете Бог да ви даде мъжът или жената, които един ден да са вашият съпруг или съпруга.

 

Статията е взета оттук

Превод от английски език: Даниела Андреева 

Категории: Етика, Образование, Общество, Семейство